Minska kemikalieanvändningen

 

I vårt samhälle är det idag tiotusentals olika kemikalier som tillverkas, används och sprids. De finns överallt, i vår ahem, på jobbet, på fritiden och så vidare. Nu är det så klart att inte alla kemikalier är farliga, men det finns de som är skadliga för hälsa och miljö.

Kemikalier som är synliga är ju de som finns i olika kemiiska produkter. Det är till exempel i disk- och rengöringsprodukter, bekämpningsmedel och laboratoriekemikalier. Desa kommer alltid med varningsmärken med mera. 

Men farliga kemikalier kan även finnas som tillsatser i vardagsprodukter, till exempel i leksaker, kläder, smycken, elektronisk utrustning, inredning och byggmaterial. Här finns ingen varningsmärkning!! Det gör att många är helt omedvetna om riskerna med dessa produkter. 

Generella tips

Se till att vara extra försiktig när det kommer till varor som ska användas av barn. Detta eftersom att barn är känsliga än vuxna för kemikalier. Se även till att du som konsument är frågvis och våga ställa krav på det du köper. 

Se även till att börja plastbanta som det heter, alltså att rejält minska användning av plast. Byt om möjligt till produkter av naturmaterial. Rensa bort äldre plastprodukter där information om plasttyp oftast saknas. Plast som luktar illa eller känns klibbig bör kasseras

Undvik även onödiga kemikalier. Det kan vara till exempel doftljus, doftblock för WC, vissa typer av impregneringsmedel.

Välj produkter med miljömärkning (till exempel EU-ekologiskt, Krav, EU-blomman, Svanen, Bra miljöval med flera)

9 Sep 2019