Ekologisk örtkyckling

Reko är ett nätverk av småskaliga ekologiska uppfödare som levererar ekologisk och KRAV-märkt kyckling. Så köper du en sådan, så ska du göra det recept jag delar med mig av här!

1 hel kyckling från Reko
100 gram smör
1 dl grovhackad dragon (spara stjälkarna)
1 dl grovhackad persilja (spara stjälkarna)
4 st morötter
2 st gula lökar
1/4 rotselleri
5 st vitlöksklyftor
Saften av 1 citron
Mald vitpeppar
Salt

Gör så här: Sätt ungen på 115 °C. Skala rotfrukter och lök, halvera löken. Blanda smör med örterna, salt och peppar. Stick in klickar av kryddsmöret under skinnet, salta och peppra (in- och utvändigt). Hetta upp en gryta (stor nog för hela fågeln) och bryn kycklingen i resten av smöret. Lägg i rotfrukterna, lökhalvorna, vitlöken och örtstjälkarna. Häll i citronsaften. Sätt på ett lock och stek kycklingen i ugnen i 3 – 4 timmar beroende på fågelns storlek. När temperaturen är 70 °C i de tjockaste delarna av låren är kycklingen klar. Har du ingen termometer kan du kolla köttsaften (den ska vara klar). Ta sedan upp kycklingen och grönsakerna, sila skyn och smaka av. Sätt in kycklingen under ugnsgrillen precis innan servering, så att den får fin färg och smakrikt skinn.

 

 

 

13 mar 2019